Se alla

180917 Kommunfullmäktige – Interpellation om ”frivilliga fruktstunder” på skolor.

Onsdag 12 september 2018

Interpellation ställd till Bildningsnämndens ordförande Johan Söderberg.

Skolan i Katrineholm och Sverige skall vara avgiftsfri och likvärdig för alla barn. Ändå får föräldrar uppmaningar från lärare att skicka med frukt till skolan med sina barn. Vi har fått kännedom om att det har införts så kallad frivillig fruktstund i flera klasser. En paus där de elever vars föräldrar har skickat med frukt kan fylla på med energi och därmed orka hålla upp fokus under förmiddagen. Likaså får föräldrar hem brev där de erbjuds att skicka med elever en matsäck till skolans friluftsdagar med förslag om att skicka med frukt, smörgås och dryck. Vi anser att detta förfarande inte ligger i linje med avgiftsfriheten och skapar en situation som inte är likvärdig för alla elever och riskerar att öka ojämlikheten i skolan. Hur löser vi denna situation?

  • Om det är så att barnen behöver frukt för att orka hålla upp sina koncentrationsnivåer under förmiddagen, bör då inte skolan stå för det?
  • Är det rimligt att barn ska själva ha med sig förtäring för att orka med skoldagen?
  • Ska de elever som har med sig frukt dela med sig till sina skolkamrater eller ska de elever vars föräldrar av olika orsaker, ekonomiska eller andra, inte skickar frukt med sina barn, förväntas titta hungrigt på medans kompisen avnjuter lite energipåfyllning?
  • Ska den omtänksamma föräldern skicka med extra frukt med sitt barn så att hen har möjlighet att dela med sig till dem som inte har med sig?

Jesper Ek, Liberalerna