Se alla

Insändare – Europeiskt FBI

Torsdag 23 maj 2019

Inför snarast ett europeiskt FBI (Publicerad i Katrineholms Kuriren 190521)

Trygghet är en frihetsfråga. Tillvaron krymper för den som inte känner trygghet, oavsett om det handlar om så kallade vardagsbrott eller ökad organiserad brottslighet, terrordåd och hotfulla stormakter. För att säkra människors trygghet i vardagen och tilliten till demokratin måste brottsligheten minska, terrorismen bekämpas och omvärlden stabiliseras.

I Katrineholms kommun anmäldes 9676 brott under 2018 enligt Brottsförebyggande rådet. Vi kan göra mycket på lokal nivå för att öka tryggheten, men vi behöver också mer internationellt samarbete.

Liberalerna vill införa ett europeiskt FBI. Den gemensamma polisen ska vara operativ, kunna driva förundersökningar och utreda brott där flera länder är inblandade. Ett första steg mot bättre samordning är att Europol ges möjlighet att öppna kontor i EU-länderna och anställa lokalt behöriga poliser.

Organiserad brottslighet och terrordåd känner inga gränser. Det är bara tillsammans med andra länder som vi kan möta dessa utmaningar.

Därför säger vi i Liberalerna JA till EU, som är en av de viktigaste organisationerna för att bekämpa organiserad brottslighet.

Jesper Ek,

Gruppledare Liberalerna Katrineholm