Se alla

Initiativ till Bildningsnämnden – Mobilfri skoltid

Onsdag 22 januari 2020

191202

Smartphonens och paddans inträde i våra liv vållar diskussion i hushåll, arbetsplatser och skolor runtom stora delar av världen. Plötsligt kan var och en av oss vara tillgänglig på en nivå som vi inte hade kunnat föreställa oss för bara tio år sedan. Vi har dessutom ständig tillgång till alla tänkbara källor till information, desinformation, underhållning och distrahering, och många, såväl vuxna som barn & ungdomar, har svårt att hantera detta på ett ansvarsfullt sätt, och med respekt för sin omgivning.

Under Bildningsförvaltningens kompetensutvecklingsdag 190911, den så kallade KETT-dagen, var en av de mest välbesökta och efterlängtade föreläsningarna den som gavs av Sissela Nutley, disputerad hjärnforskare, författare och flitigt anlitad föreläsare. Nutley har de senaste åren uppmärksammats mycket som resultat av hennes forskning gällande hur hjärnan, framförallt hos barn, mår av den ständiga uppkopplingen många av dem lever i. Forskningen visar tydligt svårigheterna som alla, oavsett ålder, lider under när det gäller koncentration och de utmaningar hjärnan ställs inför som resultat av det ständiga vibrerandet i fickan, eller även mobilens blotta närvaro i samma rum.

Enligt en studie som presenterades 2015 av Centre for Economic Performance, gick provresultaten för 16-åringar som gick i skolor som förbjudit mobiltelefoner upp med 6,4 procentenheter, och enligt forskarna “var det de elever med lägst betyg som höjde sig mest av ett mobilförbud.”

Något vi många gånger de senaste åren fått höra från företrädare för majoriteten är att en betydande faktor i Katrineholms relativt låga resultat är elevsammansättningen och den låga utbildningsnivån som råder överlag i Katrineholm. Just därför, med hänvisning till att det är enligt forskningen de elever med lägst betyg som tjänar mest på ett mobilförbud, bör vi utreda formerna för en mobilfri skoltid i Katrineholms skolor. Det ska noteras att många skolor/lärare redan tillämpar, eller försöker tillämpa, mobilfri lektionstid, men vi Liberaler anser att fokus måste vara att göra det som är nödvändigt för att skapa bästa möjliga förutsättningar för våra barn och unga att maximera sin potential. Det är också viktigt att påpeka att vi ser ingen motsättning i att vissa elever får ha sin mobil på sig, efter överenskommelse med skolans företrädare, om det anses finnas särskilda skäl till det, tex appar som hjälpmedel för att kompensera för olika funktionsnedsättningar, eller som uppkopplingslänk för elever med diabetes.

Med anledning av ovanstående yrkar Liberalerna att:

  • Bildningsförvaltningen uppdras att utreda möjligheterna till införandet av och formerna för mobilfri skoltid.

Liberalerna i Katrineholm

Inger Hult