Se alla

Vår valplattform för skolan 2022-2026

Lördag 7 maj 2022

Elever som går ut nian ska vara mer än godkända för alla program på gymnasiet men ska välja den utbildning de tror på!

Skolan ska vara en trygg miljö där alla lär sig läsa, skriva och räkna. Många elever sitter dag efter dag i röriga klassrum där kaos råder, och får inte en chans att lära sig det de behöver för att kunna uppnå sina drömmar. De barn som behöver skolan mest är de som drabbas hårdast när det inte finns någon arbetsro.

Skolan ska vara en trygg miljö. Elever med svagare såväl som starkare resultat ska sporras till att förbättra sig och få den hjälp de behöver för att nå sina mål. Vi vill att skolan ska ha tydligare kunskapskrav. Med start på lågstadiet ska föräldrarna få veta hur barnet lyckas i skolan genom omdömen och vi vill även införa betyg från årskurs fyra. Med betyg blir det tydligare och enklare för föräldrar att följa sitt barns utveckling i lärandet.

Alla elever som går ut lågstadiet ska kunna läsa, skriva och räkna. Utan kunskaper i det svenska språket blir det omöjligt att inhämta kunskaper i något annat ämne. Elever med svårigheter måste få mer hjälp.

Kunskap och bildning bryter barriärer, öppnar nya vägar och stärker den enskildes förmåga att orientera sig och fatta egna självständiga beslut. Grundskolan ska därför ha höga förväntningar på varje elev och prioritera kunskap.

Allt färre elever når gymnasiebehörighet och det förberedande introduktionsprogrammet på gymnasiet är rekordstort deltagande. Det visar att alltför många inte har de förkunskaper som krävs för att klara ett gymnasieprogram. Alla elever som går ut grundskolan ska ha de kunskaper som krävs för att klara fortsatta studier och ingen ska slussas vidare till gymnasiet utan färdiga kunskaper.

  1. Rätten att välja skola ska värnas oavsett om det är en kommunal eller fristående skola.
  2. Det ska finnas god information om skolor i kommunen och på flera språk.
  3. Mer https://katrineholm.liberalerna.se/politik/skola-overgripande/